Alzheimer | Kotona Asuen Seniorihoiva - Henkilökohtaisesti sinulle
Kotona Asuen Seniorihoiva on 100 % kotimainen Avainlippu
Etsi lähin toimisto Soita 010 841 7400

Alzheimer

Olet täällä

Alzheimer on yleisin dementiaa aiheuttava muistisairaus. Tauti vaurioittaa hermosoluja ja aivokudosta, mikä aiheuttaa haasteita toimintakyvylle ja ihmissuhteille. Sairastuneen henkilön lähimuisti heikkenee ja uusien asioiden oppiminen vaikeutuu. Sairastumisen riski kasvaa vanhemmiten, mutta tautia voi esiintyä myös alle 50-vuotiailla. Taudin perimmäistä syytä ei tiedetä, mutta riskitekijöitä ovat esimerkiksi korkea verenpaine ja kolesteroli, diabetes, masennus sekä runsas alkoholin ja päihteiden käyttö.

Milloin Alzheimeria tulee epäillä?

Alzheimer etenee tyypillisesti vaiheittain ja vähitellen. Oireet ovat yksilöllisiä ja saattavat olla lieviä vuosienkin ajan. Usein muistisairaat henkilöt eivät itse pidä oireitaan vakavina tai toistuvina, mutta läheiset saattavat huomata muutokset nopeammin. Taudin ensimmäinen merkki on usein lähimuistin heikkeneminen, mikä saattaa ilmetä esimerkiksi samojen asioiden toistamisena, vaikeutena suoriutua tutuista askareista sekä hämmentyneisyytenä ajan ja paikan suhteen. Myös psyykkisiä oireita, kuten vainoharhaisuutta ja käytösoireita saattaa esiintyä.

Alzheimerin arki ja hoiva

Muistitutkimuksiin tulisi mennä siinä vaiheessa, jos muistin heikkeneminen haittaa arjen sujumista ja aiheuttaa huolta läheisissä. Tauti voidaan myös todeta jo ennen varsinaisen dementian alkamista.

Alzheimerin eteneminen jaetaan neljään vaiheeseen: varhainen, lievä, keskivaikea ja vaikea. Alzheimeriin ei toistaiseksi ole olemassa parantavaa hoitoa, mutta lääkityksellä voidaan parantaa muistin toimintaa ja hidastaa sairauden oireita. Mitä aikaisemmin lääkitys aloitetaan, sitä paremmin se tehoaa oireisiin. Oireita voidaan lievittää myös erilaisilla aivoja aktivoivilla virikkeillä. 

Alzheimerin edetessä tautia sairastava henkilö tarvitsee yhä enemmän apua arjessa pärjäämisessä. Koti on tärkeä paikka muistin ja vireyden kannalta. Kotona on hyvä tehdä järjestelyitä, jotka helpottavat jokapäiväisiä askareita. Hyvän hoivaajan lisäksi läheisten ihmisten tuella on tärkeä merkitys. Alzheimeria voi ennaltaehkäistä terveellisillä elämäntavoilla, joita kannattaa noudattaa myös taudin toteamisen jälkeen.

Miten me voimme auttaa?

Tarjoamme yksilöllistä ja arvostavaa hoivapalvelua ikäihmisille, joilla on todettu Alzheimerin tauti tai muu muistisairaus. Kotona Asuen Seniorihoivan muistisairaiden parissa työskentelevät hoivanantajat käyvät läpi alan asiantuntijoiden kanssa laaditun Alzheimer-koulutusohjelmamme, joka antaa valmiuksia muistisairaan ihmisen kohtaamiseen ja kannustamiseen. Alzheimer -koulutusohjelmamme keskiössä on muistisairaan yksilöllinen hoiva ja arvostaminen.

Alzheimer-koulutus ja kotihoivatekniikat antavat hoivanantajille vahvan pohjan antaa lähimmäisellesi laadukasta ja asianmukaista hoivaa. Niin voit olla varma, että rakkaimpasi on luotettavassa hoivassa. 


Käy lukemassa lisää, miten voimme tukea Alzheimerin hoivassa.

Tämä on hienoa! Sen jälkeen, kun tein sopimuksen Kotona Asuen Seniorihoivan kanssa vanhempieni hyväksi, niin nyt minun ei enää tarvitse tehdä niitä 15 puhelua joka päivä varmistaakseni, että kaikki vanhempieni luona on kunnossa.
Katja, Helsinki