Kotona Asuen Seniorihoiva on 100 % kotimainen Avainlippu Yhteiskunnallinen yritys
Etsi lähin toimisto Soita 010 841 7400

Hyvää ruokaa seniorille

Olet täällä

Iän karttuessa ravitsemuksen merkitys ihmisen toimintakyvylle korostuu. Tutkimukset osoittavat, että virheravitsemus yleistyy kotona asuvilla ikäihmisillä 80 ikävuoden jälkeen, ja se heikentää heidän mahdollisuuksiaan asua itsenäisesti.

Tutkimuksemme mukaan 62 prosentilla vanhuksista on vähintään kolme ravitsemukseen liittyvää riskiä; kolme tai useampi reseptilääkettä, sairaudesta johtuva ruokavalion muutos, tai tahaton viiden kilon painon muutos viimeisen kuuden kuukauden aikana.

Suuria haasteita ravitsemukseen tuovat ruokakaupassa käynti ja ruuanlaitto. 83 prosenttia vanhuksista tarvitsee apua ruokatoimitusten kanssa, ja 65 prosenttia tarvitsee avustamista myös ruuanlaitossa. 

Virheravitsemus heikentää mahdollisuutta asua kotona

Erityisesti kotona asuvien ja kotihoidossa olevien vanhusten ravinnonsaantiin tulisi kiinnittää enemmän huomiota ja varmistaa, että he saavat riittävästi apua. Huono ravinto johtaa nopeasti yleiskunnon heikkenemiseen, joka altistaa senioria sairauksille ja infektioille. Virheravitsemus voi pitkittyessään heikentää seniorin toimintakykyä ja mahdollisuutta asua kotona itsenäisesti. Hyvällä ravitsemuksella voidaan ehkäistä tai siirtää sairauksien puhkeamista ja hidastaa niiden pahenemista.

Apua tarvitaan ruuanvalmistuksen kanssa

Henkilökohtainen tuki ja avustaminen ruokaostoksissa sekä ruuan valmistuksessa helpottavat ikääntyneen monipuolisen ruokavalion toteutumista. Apua voi tarjota omainen, ystävä tai hoivanantaja, tai ruuan voi tilata ruokapalvelusta. Tarjolla on myös erilaisia kotihoitojen ja hoivapalveluiden tarjoamia kauppapalveluita, kauppojen kotitoimituksia sekä kotiateria- ja ateria-automaattipalveluita. On tärkeää pyrkiä valmistamaan ja tarjoamaan ruokia, jotka maistuvat ja joita syödään, sillä vain syöty ruoka ravitsee.

Vinkkejä ruuanlaittoon

Olemme koostaneet aiheesta oppaan yhteistyössä Gery ry:n Merja Suomisen sekä ravitsemusterapeutti Hanna Partasen kanssa. Oppaassa kerrotaan monipuolisen ravinnon vaikutuksesta ikäihmisen hyvinvointiin, sekä virheravitsemuksen varoitusmerkeistä. Tarjoamme myös vinkkejä seniorin ruuanlaittoon ja ruokahuollon helpottamiseen. Oppaan lopusta löydät Hanna Partasen koostamat herkulliset ja helppotekoiset reseptit. Opasta voit kysyä toimistoltamme.

Olen ollut erittäin tyytyväinen ja kiitollinen saamaani apuun äitini avustamisessa. Palvelu on ystävällistä, joustavaa, luotettavaa ja asiakkaan huomioonottavaa. Omaisena saan loma-aikoina tarpeellisen hengähdystauon ja mielenrauhaa, kun tiedän, että äitini luona käy tuttu hoivanantaja auttamassa ja pitämässä seuraa.
Laura, Helsinki