40–70 sääntö: Vinkkejä vuorovaikutukseen | Kotona Asuen Seniorihoiva - Henkilökohtaisesti sinulle
Kotona Asuen Seniorihoiva on 100 % kotimainen Avainlippu
Etsi lähin toimisto Soita 010 841 7400

40–70 sääntö: Vinkkejä vuorovaikutukseen

Olet täällä

Mitä teet, jos naapuri soittaa sinulle ja kertoo, että 79-vuotias isäsi kolaroi autonsa pysäköidessään? Pitäisikö isän harkita autolla ajosta luopumista?

Moni keski-ikäinen miettii, miten ylipäänsä ottaa puheeksi ikääntymiseen liittyvät arjen ongelmat omien vanhempien kanssa. 

Käytännön neuvoja keskusteluyhteyden luomiseksi

“Keski-ikäiset lapset seuraavat vanhempiensa ikääntymistä ja ikääntymisen mukanaan tuomia arkipäivän ongelmia. Näistä asioista, kuten päivittäin itsenäisesti toimeen tulemisesta, talousasioiden hoidosta, autolla ajosta, terveydestä ja jopa vieläkin intiimimmistä asioista ei välttämättä ole helppo keskustella vanhemman kanssa, vaikka ttarvetta keskustelulle on. Kun nelikymppiset lapset keskustelevat noin 70-vuotiaiden vanhempiensa kanssa arjessa toimeen tulemisesta, kutsumme sitä 40–70 -keskusteluksi”, kertoo johtaja Samuli Suominen Kotona Asuen Seniorihoivasta.

40–70 sääntö perustuu tutkimustuloksiin, jonka mukaan lähes kolmasosalla aikuisista on suuria vaikeuksia keskustella arjen ongelmista vanhempiensa kanssa. Syynä on varhain lapsuudessa omaksumamme ”lapsi-vanhempi” -roolijako, joka vaikuttaa käyttäytymiseen läpi koko elämän. Vielä keski-ikäisinäkin olemme usein vanhempiemme kanssa kommunikoidessamme edelleen enemmän lapsen kuin aikuisen roolissa.

Terveys ja raha huolettavat

Aikuiset lapset saattavatkin odottaa liian pitkään ennen kuin puuttuvat vanhempiensa jokapäiväiseen elämään liittyviin asioihin. Ongelmatilanne ehtii syntyä ennen kuin päästään toimivaan keskusteluyhteyteen. Tutkimuksen mukaan aikuisten lasten oli vaikeinta ottaa puheeksi, kykenevätkö vanhemmat jatkamaan itsenäistä asumista omassa kodissaan. Hankalia keskustelun aiheita olivat myös vanhempien terveydentila ja raha-asioiden hoitaminen. Jos lapset eivät kykene keskustelemaan toimintakykyyn liittyvistä asioista vanhempiensa kanssa, isän tai äidin terveydentila saattaa yllättäen huonontua, kun lääkkeiden ottaminen unohtuu. Voi myös sattua vahinkoja ja onnettomuuksia, jotka olisi yhdessä voitu ennakoida ja jopa estää kokonaan. 

Hyvä keskusteluyhteys vanhempien kanssa auttaa mukautumaan elinolosuhteissa tapahtuviin muutoksiin. Toimiva vuorovaikutus auttaa myös ymmärtämään, milloin on aika hankkia lisää tukea ja apua arkipäivästä selviytymiseen. Sekä aikuiset lapset että heidän vanhempansa hyötyvät ulkopuolisesta ammattitaitoisesta kotiavusta, jonka käyttö helpottaa molempien arkea.

Kotona Asuen Seniorihoiva tarjoaa 40–70 -oppaan avulla käytännön vinkkejä keski-iässä oleville lapsille, jotka haluavat kehittää vuorovaikutustaan seniori-ikäisten vanhempiensa kanssa. 40–70 -opas on laadittu alentamaan kynnystä keskusteluyhteyden luomiseksi. Keski-ikäisille ja heidän ikääntyville vanhemmilleen suunnatut oppaat voi ladata ilmaiseksi Kotona Asuen Seniorihoivan kotisivuilta.

Lataa tästä 40-70 Keski-ikäisten Opas

Lataa tästä 70-40 Senioreiden Opas

Katso myös ikääntyvien hoivaan liittyvät hyödylliset linkit, joista löydät tietoa mm. 40–70 -oppaassa mainittavista valtakirjamalleista ja hoitotahdosta.